PROTON PERDANA BARU 2014


Gambar dan spesifikasi Proton Perdana Baru 2014 - Proton Perdana Baru 2014 telah dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak  di Putrajaya, Kuala Lumpur. Kereta jenis ini direkabentuk menyerupai Honda Accord dan mempunyai dua jenis engin yang berkuasa 2.0 liter dan 2.4 liter.




Kelainan Proton Perdana Baru 2014 berbanding Honda Accord ialah bentuk bumper bahagian depan kereta diubahsuai sepenuhnya dan ditambah dengan penghadang besi, manakala bahagian belakang pula kekal sama namun bahagian lampu ekor dibuang, hanya garis chrome dikekalkan.


Selain itu, kereta perdana baru ini juga mempunyai ruang dalaman yang besar terutamanya bahagian tempat duduk penumpang. Kerusi sediada boleh diundur jauh ke belakang sehingga penumpang boleh duduk dengan kaki terjuntai lurus.

Memang hebat dan luar biasa rekabentuk Proton Perdana Baru 2014. Untuk fasa pertama projek penggantian kenderaan rasmi kerajaan, sebanyak 3,000 unit kereta jenis ini akan mula diagihkan.

CARA PETUA JIMAT ELEKTRIK


Mesti ramai dah pernah baca cara-cara nak jimatkan elektrik ni, dalam post ni kawan  nak share lagi sekali sebagai reminder untuk anda semua. Menjimat elektrik ni banyak faedahnya, bukan sahaja nak kurangkan cas penggunaan elektrik harian anda tapi anda juga boleh menyelamatkan alam sekitar.Apatah lagi dengan kenaikan bil elektrik sekarang.

Tenaga Nasional Berhad adalah pembekal tunggal tenaga elektrik di Malaysia. Jadi, setiap rumah akan menerima bil elekrik TNB setiap bulan. Jika bil anda dibawah RM20 sebulan, maka untunglah anda, bil elektrik anda percuma tetapi kepada pengguna yang menggunakan lebih banyak tenaga elektrik dalam sebulan, maka anda akan dikenakan charge rate yang lebih tinggi. Senang cakap, semakin banyak anda guna tenaga elektrik, semakin mahal bil elektrik TNB anda.

Tentunya anda mahukan bil elektrik bulanan yang murah tetapi mahu menggunakan peralatan elektrik anda seperti biasa. Sebenarnya anda boleh buat macam tu, tetapi lebih perlu berjimat cermat dan berhati-hati.

Bagaimana caranya? :

Penggunaan Lampu

Lampu adalah perkara asas yang amat penting terutamanya pada waktu malam. Tukarkan mentol lampu yang berwarna kuning anda kepada lampu kalimantang (fluorescent) atau compact fluorescent yang kurang menggunakan tenaga elektrik. Untuk penjimatan yang lebih, hanya gunakan pada tempat yang ada orang, jika tiada orang contohnya di dapur pada waktu lewat malam tutupkan saja lampu tersebut (tutup jika tidak diperlukan). Jangan biarkan lampu menyala ketika tidak diperlukan. Lampun kalimantang ini boleh menjimatkan tenaga elektrik sehingga 25% berbanding lampu 100watt (lampu kuning).Penggunaan Kipas

Bersihkan kipas anda daripada habuk-habuk yang melekat pada bilah kipas anda. Habuk-habuk ini akan menyebabkan bilah kipas anda menjadi berat dan menghasilkan angin yang kurang. Jika angin kipas tak cukup kuat mesti anda lajukan lagi kipas tu kan? Confirm punye lah! Ini akan meningkatkan lagi penggunaan tenaga elektrik. Rajin-rajinkan la bersihkan bilah kipas tu ye.. . Seperti lampu juga, tutupkan kipas jika tidak diperlukan lagi.

Gantikan kipas yang digunakan lebih 20 tahun. Kipas keluaran terbaru di pasaran lebih baik & menggunakan kuasa elektrik lebih rendah.

Penggunaan Air-cond

Bagi gua Air-cond tak digalakkan sangat, bukan je menggunakan tenaga elektrik yang banyak tetapi boleh membawa penyakit dalam jangka panjang. Air-cond menghasilkan udara yang mengandungi kelembapan atau air (embun), dan kita akan menghirup udara ini, dengan ini udara ini akan membawa sekali kelembapan masuk ke dalam paru-paru kita. Hasilnya? Paru-paru berair, salah satu penyakit yang tidak mempunyai penawar sehingga kini.

Jangan biarkan pendingin udara terpasang di bilik yang kosong atau semasa tidak digunakan. Tutup semua tingkap & pintu. Sesuaikan 'regulator' pendingin ke tahap sederhana atau rendah.

Penghawa dingin yang tidak diservis terpaksa bekerja dengan lebih kuat untuk menyejukkan bilik anda sekaligus menaikkan kadar tenaga elektrik yang digunakan. Cuci filter air-cond sekurang-kurangnya setahun sekali.

Penggunaan Mesin Basuh

Gunakan mesin basuh anda apabila muatan dah penuh sahaja, dengan ini dapat mengelakkan pembaziran yang sia-sia. Dengan ini juga anda boleh menjimatkan tenaga anda sendiri, tak perlu anda basuh berulang-ulang kali dan juga boleh menjimatkan penggunaan air untuk membasuh.

Penggunaan Peti Sejuk


Jangan buka pintu peti sejuk terlalu lama dan banyak kali dalam masa yang singkat. Ini boleh menyebabkan kedinginan dalam peti sejuk keluar dan akan membuatkan peti sejuk bekerja menghasilkan kedinginan ini semula. Untuk pengetahuan anda, proses penyejukan dan pemanasan paling banyak menggunakan tenaga elektrik. Jadi uruskan peralatan yang berkenaan dengan bijak. Dan juga, pastikan peti sejuk anda ditutup dengan rapat selepas dibuka.

Cara penjimatan yang lain:

Tutup televisyen & video di rumah apabila tidak mahu menonton. Ingat! Televisyen & video banyak menggunakan kuasa elektrik.

Seterika elektrik menggunakan banyak tenaga elektrik. Anda sepatutnya cuba menguruskan masa, seperti menggosok pakaian sebanyak mungkin dalam satu masa. Setiap saat anda memanaskan seterika untuk menggosok akan membazirkan banyak tenaga.

Menggunakan periuk masak tekanan lebih menjimatkan elektrik, masa & tenaga berbanding dapur elektrik.

Beli peralatan yang sesuai untuk keluarga adalah penting. Pembelian yang lampau akan menyebabkan pembaziran wang dan juga penggunaan tenaga.

Jika peralatan elektrik melebihi 10 – 15 tahun, praktikkan penukaran semula kepada peralatan baru yang cekap tenaga.

Pastikan logo “EnergyStar" ada pada peralatan cekap tenaga. Ini menunjukkan persijilan daripada pihak-pihak kerajaan atau pensijilan menbuktikan peralatan ini menggunakan tenaga elektrik secara cekap.

Maklumat berkaitan negeri Sabah dan Daerah



Sejarah Daerah-daerah Di Sabah

Sabah diambil alih oleh Syarikat Berpiagam Borneo Utara British (British North Borneo Chartered Company) pada 1881 dan menjadi sebuah negeri naungan Empayar British pada 1888. Walaubagaimanapun hal ehwal dalam negeri masih diselaraskan oleh Syarikat. Pemerintahan Syarikat tamat pada 1946 dan ia menjadi tanah jajahan Borneo Utara sehingga penyertaanya dalam Persekutuan Malaysia beserta Sarawak, dan Singapura pada 16 September 1963.Ibu negeri Sabah ialah Kota Kinabalu, yang terletak di Residensi Pantai Barat Sabah. Semasa zaman penjajahan British, Kota Kinabalu dikenali sebagai Jesselton.

1.Kota Kinabalu

Semasa pemerintahan British di negeri Sabah (dikenali sebagai "British North Borneo" pada waktu itu), pusat pemerintahannya Pulau Gaya. Satu peristiwa kebakaran telah melanda Pulau Gaya dan pihak British terpaksa mengalihkan pusat pemerintahan ke sebuah perkampungan nelayan di persisiran Pantai Barat Sabah yang dipanggil "Api-Api". Petempatan tersebut bertukar nama kepada "Jesselton" sempena memperingati Sir Charles Jessel. Apabila Sandakan, yang pada waktu itu merupakan ibu negeri "British North Borneo", musnah teruk dalam Perang Dunia Kedua, pentadbiran British telah dipindahkan ke Jesselton.

Jesselton kemudiannya bertukar nama kepada "Kota Kinabalu" pada tahun 1967, iaitu 4 tahun selepas Sabah menyertai gagasan Malaysia yang baru. Bandar raya ini telah melihat perkembangan yang pesat sekali pada tahun 1970-an dan 1990-an. Beberapa pekan yang baru telah muncul akibat daripada pembukaan paya bakau dan hutan belantara. Kota Kinabalu diisytiharkan menjadi bandar raya Malaysia yang pertama di alaf baru pada 2 Februari 2000. Datuk Ghani Rashid adalah Datuk Bandar Kota Kinabalu yang pertama. Datuk Iliyas Ibrahim dilantik sebagai Datuk Bandar kedua pada 2 Februari 2006, sempena ulangtahun keenam pengisytiharan Bandaraya ini, dan masih memegang jawatan tersebut sehingga di gantikan dengan datuk abidin mangikir sebagai datuk bandar ketiga


2.Sandakan

Ketika awal 1870-an, pantai timur Sabah berada di bawah pemerintahan Sultan Sulu yang turut memerintah kawasan yang kini merupakanFilipina selatan. Pendudukan Eropah yang terawal di kawasan ini ditubuhkan oleh William Clarke Cowie, seorang penyeludup senjata api berbangsa Scotland dari Glasgow yang mendapat izin daripada Sultan untuk mendirikan tapak perdagangan yang kecil. Cowie menamakan penempatannya Sandakan, iaitu istilah bahasa Sulu bagi "tanah yang digadai", namun kemudiannya tempat ini dikenali sebagai "Kampung German" kerana bilangan besar orang Jerman yang bertapak di sini. Penempatan ini merupakan sebahagian daripada pajakan yang diperoleh konsul Austria-Hungary Baron von Overbeck daripada Sultan Sulu pada tahun 1878. Setelah pajakan itu dibeli oleh rakan von Overbeck yang berbangsa British, Alfred Dent, Kampong German teranap pada 15 Jun 1879. Residen British yang baru, William B. Pryer, memutuskan untuk tidak membina semula kampung itu, sebaliknya berpindah ke Buli Sim Sim pada 21 Jun 1879. Beliau menamakan penempatan baru beliau itu Elopura, yang bermaksud Bandar yang Indah. Beberapa tahun kemudian, namanya ditukar kembali ke Sandakan. Nama Elopura masih memaksudkan salah sebuah kawasan Dewan Undangan Negeri di Sandakan.Populasi penduduk Sandakan terdiri daripada masyarakat Bajau, Melayu, Kadazan Dusun, Orang Sungai, Bugis, Suluk dan lain-lain .

Pada tahun 1883, pusat pentadbiran Syarikat Borneo Utara Inggeris dipindahkan dari Kudat ke Sandakan. Pada pertengahan 1930-an, eksport kayu balak Sandakan mencapai angka rekod 180,000 meter padu, menjadikannya pelabuhan pengeksport kayu balak tropika yang terbesar di dunia. Pada zaman kemuncak lambungan hasil balak, Sandakan menjadi tumpuan jutawan terbesar di seluruh dunia.

Pendudukan Jepun di Sandakan ketika Perang Dunia II bermula pada 19 Januari 1942 dan bertahan sehingga sebuah briged Divisyen Ke-9 Australia membebeaskannya pada 19 Oktober 1945. Pentadbiran Jepun memulihkan nama Elopura untuk bandar ini. Antara kezaliman yang berlaku ketika Perang Dunia II ialah Kawat Kematian Sandakan, apabila askar Jepun hendak memindahkan sekitar 6,000 orangtawanan perang di Sandakan 260 km (160 batu) ke pekan Ranau di pedalaman Sabah. Tawanan-tawanan yang berjaya menempuh perjalanan ke Ranau hidup-hidup diasakkan ke dalam pondok-pondok yang kotor; kebanyakan mereka ini mati sama ada akibat penyakitdisenteri atau dibunuh oleh pengawal penjara. Setelah tamatnya perang, Sandakan ranap keseluruhannya, sebahagiannya akibat pengeboman Kuasa Berikat dan sebahagian lagi oleh pihak Jepun. Oleh itu, setelah Borneo Utara menjadi Tanah Jajahan British pada tahun 1946, ibu negerinya dipindahkan ke Jesselton (kini dikenali sebagai Kota Kinabalu).

Sandakan masih merupakan pelabuhan kedua terpenting di Sabah, selepas Kota Kinabalu. Pelabuhan ini penting untuk eksport kayu balak, kelapa sawit, tembakau, koko, kopi, gentian manila, dan sagu. Sandakan juga adalah antara bandar-bandar yang paling sibuk di Malaysia Timur.

Sejak kebelakangan ini, semakin banyak perniagaan telah memindahkan operasinya dari pusat bandar gara-gara kehadiran ramai pendatang tanpa izin di pusat bandar. Pada bulan Januari 2003,Sandakan Harbour Square, sebuah projek pembaharuan bandar, dilancarkan untuk cuba menghidupkan kembali pusat bandar sebagai pusat komersial utama di Sandakan. Projek ini akan menampilkan sebuah pasar besar dan pasar ikan yang baru (telah siap pada tahun 2006), sebuah pusat membeli-belah (Sandakan Harbour Mall), hotel, dan lot-lot kedai 3 dan 4 tingkat. Projek ini sedang dalam empat fasa dan dijangka siap pada awal tahun 2012.

3.Tawau

Sejarah Tawau tidak diketahui dengan jelas terutamanya sebelum tahun 1890-an. Bagaimanapun Tawau telahpun berpenduduk dengan sebuah perkampungan kecil nelayan dengan 200 orang penduduk yang kebanyakannya terdiri daripada masyarakat Melayu keturunan Τidung dan Suluk sebelum tahun 1890 (sebelum itu terdapat penempatan terawal masyarakat Melayu Islam Tidung di Kalabakan di bawah naunganKesultanan Bolongan-Tarakan serta penempatan masyarakat Bajau di Semporna). Pada ketika itu Tawau berada di bawah kuasa Kesultanan Sulu. Dalam satu perjanjian yang termeterainya pada 22 Januari 1878, Kesultanan Sulu menyerahkan kawasan di persekitaran Tawau yang wujud masa kini kepada pihak Inggeris.

Tawau menjadi sebahagian daripada kawasan jajahan orang-orang Inggeris iaitu melaluiSyarikat (Berpiagam) Borneo Utara British (SBUB). Mengikut catatan The North Borneo Annual Volume (1955-1965) menyatakan sistem pentadbiran bermula pada tahun 1898, iaitu berikutan langkah-langkah pihak SBUB membuka sebuah penempatan di Tawau dan seterusnya mengadakan asas-asas pentadbiran kerajaan tempatan di situ.

Untuk mengelak perselisihan faham dengan pihak Belanda yang memerintah Kalimantan pada masa tersebut ( Tawau berkongsi sempadan di antara tanah jajahan Belanda dengan tanah jajahan Inggeris ) , pihak pemerintahan Inggeris telah mengambil langkah-langkah untuk menetapkan sempadan. Ini disebabkan sempadan asal bagi kawasan yang telah diserahkan kepada pihak Inggeris oleh kedua-dua Sultan Brunei dan Sultan Sulu ialah di bawah Sungai Sibuco berdekatan dengan Tarakan (Indonesia) yang mana kawasan tersebut termasuk di bawah pemerintahan Belanda yang ketika itu telah sedia ada menghuni di kawasan tersebut. Berikutan itu satu suruhanjaya Sempadan telah ditubuhkan pada tahun 1912 yang terdiri daripada pegawai-pegawai dari United Kingdom dan Belanda. ( Sejarah Malaysia )

Sebuah Laporan Bersama telah disediakan beserta dengan peta dan ditandatangani oleh Pesuruhjaya masing-masing di Tawau pada 17 Februari 1913. Kemudian mengikut protokol di antara United Kingdom dan Belanda yang telah ditandatangani di London pada 28 September 1915, kedua-dua kerajaan mengesahkan laporan bersama dan peta tersebut.

Dengan wujudnya pemerintahan British di Tawau, pelbagai kemudahan telah disediakan seperti hospital, sekolah-sekolah, balai polis, rumah-rumah kedai, pelabuhan Tawau serta juga jalan raya dan jalan kampung yang dibina oleh PWD, sebuah jabatan kerajaan yang mana para pekerjanya adalah dari kalangan penduduk tempatan Tawau.

Hak dan keistimewaan masyarakat tempatan telah diiktiraf oleh Kerajaan British dengan perlantikan Ketua Anak Negeri sebagai mewakili penduduk tempatan di Tawau untuk menyatakan keperluan dan permasalahan rakyat kepada pihak Kerajaan British. Sebelum itu jawatan Ketua Masyarakat pernah diberikan kepada Habib Sheikh pada tahun 1912 manakala jawatan Imam diberikan kepada Imam Mustapa pada tahun 1916. Jawatan Ketua Anak Negeri dengan gelaran Orang Kaya Kaya (OKK) yang pertama dilantik Kerajaan British penghujung 1920-an ialah OKKKee Abdullah, seorang Cina muslim.[2] Manakala pada tahun 1937 sehingga 1953, Penghulu Abu Bakar (anak OKK Kee Abdullah) telah dilantik menjadi Ketua Anak Negeri. Beliau dipertanggungjawabkan untuk memberi geran-geran tanah yang sah secara rasmi kepada masyarakat tempatan yang mendiami penempatan di sekitar daerah Tawau untuk menjamin hak keistimewaan penduduk tempatan sebagai masyarakat peribumi di daerah Tawau ini.

Penubuhan Persatuan Kebangsaan Melayu Tawau (PKMT) pada tahun 1945 yang diasaskan oleh Datuk Abu Bakar Titingan bersama pemimpin Melayu yang lain untuk memperjuangkan hak dan kepentingan orang-orang Melayu ini, telah menyatukan masyarakat Melayu tempatan Tawau. Ahli-ahli persatuan inilah yang bersama-sama dengan Tun Datu Mustapa Datu Harun melalui USNO, menuntut kemerdekaan bagi negeri Sabah melalui Malaysia pada tahun 1963. Manakala penubuhan Persatuan Islam Tawau (PIT) yang dipengerusi oleh Haji Abdul Karim Haji Drahman dan dibantu oleh Datuk Kassim Kamidin pada tahun 1956 telah mendorong penubuhan USIA yang menjamin keutuhan syiar Islam di seluruh Sabah

4.Lahad Datu

Lahad Datu, timur Sabah merupakan sebuah daerah yang mempunyai nilai sejarah tersendiri. Lahad Datu, semasa pemerintahan Chartered Company, merupakan tempat persinggahan datu-datu dari kesultanan Sulu. Lahad berasal dari perkataan suku Βajau-Ѕinama, yakni bermaksud tempat atau negeri, mana kala Datu, merupakan Кeturunan Βangsawan mahupun yang sudah lama menetap di daerah ini khususnya ketua-ketua suku kaum atau Panglima dan Pembesar daerah. .

5.Keningau

Keningau adalah sebuah daerah yang terletak di kawasan pedalaman Sabah, Malaysia dan terbesar di Bahagian Pedalaman. Daerah Keningau boleh dihubungi menggunakan jalan darat dari Ibu Negeri Kota Kinabalu melalui Tambunan atau melalui Kimanis di mana masing-masing mempunyai jarak sekitar 128 kilometer yang mengambil masa kira-kira 2.5 jam perjalanan. Selain pengangkutan darat, terdapat juga perkhidmatan pengangkutan udara di Bandar Keningau. Bagaimanapun lapangan terbang keningau hanya sesuai untuk kegunaan kapal terbang jenis foker sahaja.

Berdasarkan kepada sejarah silam, terdapat sebuah kawasan perkampungan yang banyak ditumbuhi dengan kayu manis iaitu sejenis rempah untuk memasak. Dalam bahasa masyarakat tempatan di kawasan tersebut iaitu kaum Murut, mereka memanggilnya sebagai kayu keningau. Ketibaan orang Inggeris di kawasan tersebut menjadikan kulit kayu keningau menjadi salah satu bahan eksport mereka. Secara tidak langsung kawasan pedalaman menjadi pengeluar kulit kayu Keningau yang penting pada ketika itu. Akhirnya, kawasan tersebut dipanggil keningau dan daripada sebuah perkampungan seterusnya membangun menjadi sebuah bandar yang tidak ketinggalan dengan kemajuan dan menjadi pusat pentadbiran di kawasan pedalaman Sabah

6.putatan

Putatan merupakan sebuah daerah yang terletak di Bahagian Pantai Barat di negeri Sabah. Daerah ini terletak di antara daerah Penampang, Papar, dan Kota Kinabalu. Bermula 1 Mac 2007, Putatan telah dipisahkan daripada pentadbiran daerah Penampang untuk menjadi sebuah daerah penuh di Sabah.[1] Pada tahun berakhir 2007, populasi penduduk di Putatan dianggarkan seramai 85,454 orang.[2] INTI College Sabah telah membuka kampusnya di bandar Putatan. Kini bandar Putatan sedang mengalami peningkatan kemajuan dari segi pembangunan dan infrastruktur awam seperti sekolah, jalan raya, balai polis, pejabat pos, kedai, dan kawasan perumahan penduduk.

7.Donggongon

Donggongon adalah sebuah pekan besar yang terletak di Bahagian Pantai Barat Sabah, Malaysia. Pekan ini terletak diantara daerah Penampang, tetapi kini ia dianggap adalah sebahagian darikawasan metropolitan ibu negeri Sabah iaitu Kota Kinabalu. Sehingga tahun 2010, jumlah penduduk di pekan ini ialah sebanyak 1,460.[1] Ibu pejabat polis daerah Penampang, Perpustakaan daerah Penampang, dan Kompleks Sukan Penampang (KSP), adalah contoh bangunan infrastruktur awam yang terletak di pekan Donggongon. Donggongon juga cukup popular dengan "Pasar Tamu"(sebuah pasar mingguan yang hanya dibuka pada setiap hari Khamis dan Jumaat sahaja). Pada dua hari tersebut, dianggarkan beribu orang dari kalangan keluarga, orang awam, pelancong akan melawat pasar tersebut untuk membeli barangan rumah, makanan, barangan cenderamata tradisional seperti beg tangan, gelang mutiara dan gong. Ini kerana dikatakan banyak dari barangan di sana cukup unik kerana barangan dijual adalah hasil sulaman dan buatan tangan orang bumiputera Sabah yang asli dan tulen.

Donggongon adalah sebuah bandar utama untuk daerah Penampang. Bandar atau pekan besar ini turut mempunyai sebuah kompleks membeli-belah yang terpanjang di Sabah. Iaitu Kompleks Membeli-belah Megalong.

8.Semporna

Semporna merupakan sebuah pulau besar di mana di sekelilingnya terdapat banyak pulau yang mampu menarik minat sesiapa sahaja dalam bidang perlancongan. Antara pulau yang paling diminati oleh pelancong sama ada dari luar negara atau tempatan adalah Pulau Sipadan dan Pulau Mabul. Semporna dihubungkan dengan daratan melalui jambatan Pegagau yang mana kawasan Pegagau ini masih merupakan kawasan Semporna. Dalam peringkat zon, Semporna termasuk dalam zon Tawau.

Masyarakat di Semporna berbilang kaum, bangsa dan agama. Namun kaum yang mendominasi di daerah Semporna ini adalah suku kaum Bajau yang berasal dari Selatan , Barat Laut dan Вarat Ďaya di kepulauan Filipina.

Semporna juga terkenal sebagai tuan rumah acara lumba dayung Regatta Lepa (lumba perahu kecil) yang dijalankan pada April setiap tahun dan juga tarian tradisional masyarakat Вajau iaitu tarian Іgal-Ιgal ,Βolak-Βolak dan Ďaling-Ďaling masyarakat Βajau di daerah ini

9.Kudat

Kudat adalah sebuah bandar di Sabah, Malaysia timur, di utara pulau Borneo. Ia berfungsi sebagai pusat pentadbiran untuk bahagian Kudat, yang termasuk bandar-bandar Kudat, Pitas, Kota Marudu, dan beberapa pulau luar pesisir.

Kudat terletak di utara Sabah, iaitu kira-kira 190 kilometer di utara Kota Kinabalu. Di barat Kudat, menghadap Laut China Selatan, dan di timur Kudat menghadap laut sulu. Kudat terletak pada garis lintang 6°55'utara, garis bujur 116°50'timur.

Penduduk Kudat (anggaran 1991) adalah 56,000. Komposisi etnik yang utama ialah Rungus, merupakan sub-etnik bumiputra kadazan. Kira-kira 10% penduduk adalah etnik Cina, dan terdapat juga minoriti etnik Bajau, Dusun, Murut, Bugis, Suluk dan Melayu. Bagaimanapun, terdapat juga pendatang asing daripada Mindanao dan kepulauan Sulu.Walau bagaimanapun 51% penduduk Daerah Kudat adalah bumiputera beragama islam ( Bajau Bannaran,Ubian,Sungai, Brunei,Bajau dan Kagayan ), ikuti bumiputera etnik Rungus 30% dan etnik Cina 19%

Bandar ini ditubuhkan oleh A H Everett daripada British North Borneo Company (Syarikat British Borneo Utara) pada 7 Disember 1881 dan menjadi ibu negeri pertama British Borneo Utara, hal ini disebabkan lokasi geografi yang strategik. Kudat mendapat nama awalnya daripada perkataan Bajau-Bannaran dan Вajau Úbian iaitu kata "Takudat" yang bermakna Terkejut. Sebelum kedatangan British Ke Kudat, dan sebelum Kudat mendapat namanya kawasan bandar Kudat ditadbir oleh Maharaja Panglima Untung atau nama sebenarnya Hj Abdul Rahim ( beliau merupakan seorang yang berketurunan Suluk-Bannaran/sungai dan beliau merupakan bapa kepada ibu Tun Datu Mustapha Bin Datu Harun.Hj Abdul Rahim bersepupu dan merupakan salah seorang guru ilmu kebatinan kepada Datu Paduka Mat Salleh atau dikenali juga sebagai Haji Abdul Salam ) yang telah diberikan kekuasaan oleh Sultan Sulu untuk mentadbir wilayah utara Kudat (termasuk Talaga dan Pitas ) berpusat di Limau-limauan ( Kudat ).Sewaktu A H Everett datang ke Kudat, beliau telah menaiki kapal Besar dan membunyikan hon dan meriam sebagai menandakan kedatangannya ke pantai Kudat. Tindakan ini mengejutkan Hj Abdul Rahim dan mengatakan beliau "Takudat" atau terkejut dengan peristiwa ini.Beliau dan pengikutnya telah menemui A H Everett dan mengalu-alukan kedatangannya ke Kudat. A H Everett telah menerangkan kedatangan beliau ke Kudat dan menerangkan bahawa Sabah telah dipajakkan oleh Sultan Sulu ke pada Kompeni British dan pihak kompeni ingin membuka pelabuhan dan menjadikan pusat pentadbiran di situ atas cadangan dan nasihat Sultan Sulu.A H Everett bertanyakan kepada Hj Abdul Rahim apakah nama tempat itu.Hj Abdul Rahim menerangkan bahawa tempat itu belum bernama tetapi mengatakan beliau 'tekudat' atau terkejut dengan kedatangan pihak kompeni. A H Everett mengulangi kata-kata KUDAT! dalam loghat British dan menyebut Yes Kudat...Sejak itu tempat itu dipersetujui untuk dinamakan sebagai KUDAT. Walau Bagaimanapun, setelah berkali-kali diserang oleh lanun , selepas beberapa tahun British beralih ke pelabuhanSandakan yang lebih selamat di timur Sabah.

Pada awalnya, Kudat bukanlah lokasi popular untuk pelawat-pelawat asing. Bagaimanapun beberapa resort moden dan padang golf yang telah dibina terutamanya semasa Datuk Chong Kah Kiat menjadi Ketua Menteri Sabah berjaya menjadikan tempat ini sebagai destinasi baru pelancong dalam dan luar negeri. Tarikan setempat termasuklah rumah panjang Rungus di Bavang Gazo, di mana di tempat ini juga gong tradisional dibuat daripada loyang, dan madu lebah dihasilkan serta Tanjung Simpang Mengayau, titik paling utara di pulau Borneo.

10.Kunak

Banci Penduduk Dan Perumahan Daerah Kunak Tahun 2000.

Di bawah adalah statistik Banci Penduduk dan Perumahan bagi daerah Kunak mengikut Banci Penduduk & Perumahan Malaysia tahun 2000:-

Tempat Kediaman; Didiami = 5,372, Kosong = 1,029, Jumlah = 6,402

Dengan isi rumah berjumlah 5,568.

Penduduk (Hari Banci); Lelaki = 13,641 orang, Perempuan = 11,273 orang, Jumlah = 24,907 orang.


Pentadbiran Mukim Dan Kampung

Daerah Kunak terbahagi kepada dua mukim iaitu Mukim Pangi dan Mukim Madai. Mukim Pangi mengandungi 18 buah kampung, manakala mukim Madai 11 buah kampung.

Senarai kampung 'Mukim Pangi Mukim Madai' Kampung Airport Bt. 10 Kampung Cenderawasih Kampung Getah Kampung Giram Kampung Hampilan Kampung Jaya Baru Kampung Kadazan Kampung Kansuri Kampung Mostyn Kampung Pangi Kampung Pangi Hujung Kampung Pengkalan Kampung Sapang Air Kampung Selamat Kampung Skim Kokos Kampung Sungai Atas Kampung Sungai Langgas Kampung Telaga Tujuh

mukim madai Kampung Asli Baru Kampung Cina Kampung Dasar Baru Kampung Dasar Lama Kampung Kabog Kampung Kunak Darat Kampung Kunak Jaya Kampung Kunak Tiga Kampung Lormalong Kampung Madai Kampung Ulu Madai

11.Papar

Papar merupakan sebuah bandar dan juga daerah yang terletak di Bahagian Pantai Barat, Sabah, Malaysia Timur. Ia terletak 38 kilometer ke selatan bandar raya Kota Kinabalu, ibu negeri Sabah. Papar juga merupakan destinasi persinggahan utama di Sabah memandangkan lokasinya yang stategik yang terletak di tengah-tengah laluan antara Putatan dan Kota Kinabalu di utara dan Membakut dan Beaufort di selatan.

12.Ranau

Ranau ialah sebuah daerah yang terletak Bahagian Pantai Barat Utara Negeri Sabah, Malaysia. Dianggarkan jumlah penduduknya pada tahun 2000 ialah seramai 70,649 orang.

Daerah Ranau terletak di antara garisan lintang (Latitude) 5° 30’ U dan 6° 25’ U dan garisan bujur (Longtitude) 116° 30’ dan 117° 5’ T dan di kelilingi oleh 7 buah daerah lain iaitu Tuaran, Kota Belud, Tambunan, Keningau, Kinabatangan, Beluran dan Kota Belud sebelum menjadi sebuah daerah penuh pada awal tahun 1960 an. Ranau pernah menjadi Daerah Kecil Daerah Tambunan dan Kota Belud.

13.Beaufort

Beaufort bererti "kota yang indah"[1] dalam bahasa Perancis silam, ia merupakan bandar dan daerah di Sabah di Malaysia timur di kepulauan Borneo. Penduduknya dianggarkan sekitar 61,698 pada 2000. Ia merupakan bandar provincial sekitar 90 kilometer selatan Kota Kinabalu, dengan rumah kedai dibina tinggi dari jalan bagi mengelakkan banjir berkala dari Sungai Padas. Pada asalnya ditubuhkan bagi membantu kemajuan ekonomi dalaman Sabah, kemakmuran awalnya berkait rapat dengan penanaman getah. Semasa Perang Dunia II, ia merupakan tepak pertempuran antara tentera Jepun dan Australia. Kemakmurannya kini bergantung kepada industri kelapa sawit.

Beaufort merupakan perhentian Kereta api Borneo Utara yang dikendalikan oleh Sutera Harbour Resort. Stesyen kereta api di Beaufort bertarikh dari 1905. Khidmat harian biasa dikendali oleh Jabatan Keretapi Negeri Sabah.

Khidmat perubatan dibekalkan oleh hospilal kerajaan 140 katil yang mempunyai khidmat rawatan utama dan kedua. Terdapat tiga klinik swasta dalam kawasan bandar.

Beaufort biasanya dilawati oleh tetamu bagi berakit air putih melalui Jeram Padas di Sungai Padas berhampiran yang dinilai sungai Grade 2 hingga 3.

Pasar terbuka, yang dikenali sebagai tamu diadakan setiap minggu pada petang Jumaat sehingga petang Sabtu. Keluaran tempatan seperti buah segar, sayuran, daging segar, dan ayam hidup dijual di situ. Hari ia diadakan berbeza dari daerah ke daerah yang lain. Beaufort juga terkenal di Sabah bagi hidangan cinanya yang dikenali sebagai Mee Beaufort, hidangan mee dihidang kering atau berkuah.

Beaufort merupakan bandar berkembar kepada Beaufort, North Carolina.[2]

14.Kinarut

Kinarut adalah sebuah pekan yang terletak di luar ibu negeri Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia. Lokasinya kira-kira 20 kilometer ke selatan Kota Kinabalu, ia juga merupakan salah satu perhentian / stesen bagi Jabatan Kereta Api Negeri Sabah. Di antara tempat pelancongan terbaik yang terdapat di Kinarut adalah Pusat Menunggang Kuda Kindawan, Pulau Dinawan dan Pusat Hidupan Liar Lok Kawi. Penduduk asal Kinarut adalah (Bajau)Samah, Berunai dan Dusun/Idahan.

Isu utama di kinarut adalah pembangunan dan banjir. Penempatan Filipino pula telah banyak menimbulkan masalah kepada penduduk sekitar sejak penempatan itu diwujudkan.

15.Kota Belud

Daerah Kota Belud terletak di pantai barat utara negeri Sabah, 70 kilometer dari Kota Kinabalu, ibu negeri Sabah, iaitu kira-kira sejam perjalanan menggunakan kereta. Daerah ini turut mendapat jolokan nama sebagai 'Daerah Koboi Timur' kerana kehebatan penduduknya menunggang kuda, kerbau dan lembu.


sumber : penseltajam


Sisi berbahaya penggunaan 'Data Roaming'


Saya terkejut apabila saya mendapat bil seperti itu kerana saya hanya memeriksa e-mel saya semasa makan tengah hari dan makan malam ketika berada di sana.

Syarikat telekomunikasi berkata ia disebabkan data roaming saya sentiasa diaktifkan. Walaupun bil saya telah diselesaikan oleh syarikat, saya rasa ia sangat tidak patut," katanya.

Seorang pengguna telefon pintar telah berada di Timur Tengah selama 12 hari dan telah menerima satu 'kejutan' bil telefon berjumlah RM122,703 untuk khidmat 'data roaming'.

Satu lagi kes berlaku untuk perjalanan selama empat hari ke Singapura dan pengguna dikenakan caj sebanyak RM23,000 kerana memeriksa e-mel dalam tempoh tersebut.

Justeru, anda perlu berhati-hati dengan penggunaan telefon pintar.

Melayari Internet di telefon bimbit semasa di luar negara boleh menjadikan bil anda melambung tinggi.

Jika tidak berhati-hati, ia boleh berakhir dengan caj data yang dikenakan melebihi harga sebuah kereta.

Nama-nama besar juga tidak terkecuali berdepan situasi ini.

Seorang "mangsa" yang dikenakan caj yang tinggi adalah Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, yang menerima 'bil kejutan' selepas perjalanan yang singkat ke Indonesia.

"Saya hanya menggunakan 'data roaming' selama beberapa minit sehingga akhir penginapan saya tetapi saya telah dikenakan bil sejumlah RM4,500 untuk itu," katanya kepada The Star.

Menurut Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM), aduan terhadap syarikat telekomunikasi meningkat dalam tempoh dua tahun lepas, dengan caj data mudah alih dan caj 'data roaming' menjadi rungutan utama.

Pengarah CFM Ahmad Izham Khairuddin menambah: "suatu ketika dulu aduan kebanyakannya mengenai liputan yang buruk, tetapi telah berubah sejak 2011."

CFM ditubuhkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia pada tahun 2001.

Dalam kes yang melibatkan pengadu dengan bil berjumlah RM122,703, CFM menjadi pengantara dan pengguna telah diberi diskaun sebanyak 88 peratus, dengan rebat 10 peratus dan peraturan pembayaran separa.

Pengadu, bagaimanapun, masih belum bersetuju dengan penyelesaian tersebut.

Dalam kes lain, Sara Kamal (bukan nama sebenar), 45, mengadu bahawa dia telah dihantar bil berjumlah RM23,000 selepas menggunakan servis 'data roaming' selama empat hari semasa perjalanan urusan perniagaan ke Singapura pada tahun 2011.

"Saya terkejut apabila saya mendapat bil seperti itu kerana saya hanya memeriksa e-mel saya semasa makan tengah hari dan makan malam ketika berada di sana.

Syarikat telekomunikasi berkata ia disebabkan data roaming saya sentiasa diaktifkan. Walaupun bil saya telah diselesaikan oleh syarikat, saya rasa ia sangat tidak patut," katanya. -kelab greenboc

Cara melemahkan umat islam


Kuasa-kuasa besar Islam datangnya dari bumi Arab, tapi sampai sekarang kuasa-kuasa yang telah hilang tu susah untuk dikembalikan. Apatah lagi ketika pernah ia mula berputik di beberapa negara Islam khususnya, ketika itu jugalah ianya dicantas sebelum ianya berbuah.

Segala tipu helah digunakan bagi menyekat kebangkitan syariat Islam termasuklah rampasan kuasa seperti yang berlaku di Algeria dan Mesir. Dengan bantuan kuasa besar Amerika, talibarut berjaya bersama-sama dengan tentera bagi memporak-porandakan negara mereka sendiri.

Salah satu strategi utama kerajaan-kerajaan yang tunduk kepada Amerika mengekalkan kuasa ialah dengan memastikan rakyat yang sudah tidak lagi menyokong mereka berpecah-belah. Sentimen terhadap perbezaan kepercayaan agama akan senantiasa didendangkan. Jika ianya tidak berjaya, maka kerajaan-kerajaan boneka ini akan memainkan sentimen perbezaan fahaman tertentu dalam satu-satu agama.

Tidak kiralah ianya Buddha, Hindu, Kristian ataupun Islam itu sendiri.....

Dulu majoriti Cina dan India menyokong pemerintah, semua ok jer. Kini,apabila mereka tidak lagi percaya kepada pemerintah, semua Cina dan India dianggap kacang lupakan kulit dan hendak dihalau keluar negara. Namun, mereka tetap dengan pendirian untuk menolak pemerintah selama-lamanya.Tunggulah pula nanti, apabila Cambodia, Indonesia, Myanmar dan Bangla (CIMB) tidak lagi menyokong mereka akan diungkit perkara yang sama.

Pemerintah tiada pilihan selain ingin menghuru-harakan kesepakatan Islam dengan memainkan Isu perbezaan mazhab dan fahaman antara satu sama lain. Mereka merasa berjaya 'menangguk di air keruh' dengan pergolakkan di negara lain.

Diberitakan fahaman Syiah telah lama bertapak, namun sukar diambil tindakan. Mungkin agaknya semakin ramai yang secara terang-terangan tidak menyokong pemerintah, maka dengan sepantas kilat jugalah mereka hendak dihalau dan dicop sebagai sesat tanpa mengikuti apa-apa perbicaraan dari mana-mana mahkamah sekalipun.


Pejuang Malaysia di bumi Syria?



Ini adalah gambar satu-satunya mujahidin Free Syrian Army (FSA) berkerakyatan Malaysia asli bukan Banglasia atau Myammasia. Dilaporkan bahawa beliau baru sahaja berlepas ke sana untuk bersama barisan jihad menentang Regim Zalim Syiah Nusairiah LaknatuLlah Basyar Assad. Nama beliau Faisal Hamdi. Beliau berasal dari Alor Setar, Kedah Darul Aman dan kini menetap di Kuala Lumpur.

Beliau mempunyai seorang isteri, Faliyana Bt Muda dan mempunya beberapa seorang cahaya mata.

Mesti anda semua tertanya-tanya bagaimana seorang rakyat Malaysia ini boleh 'terlepas' ke Syria dan tiba-tiba muncul dengan menyertai pasukan mujahidin FSA di sana kan?


Sumber...klik sini

Bakat terpendam pemain gitar dari Malaysia?

Malas nak cerita pasal politik ni. Dibawah ni terjumpalah sebuah bakat terpendam dari Malaysia yang masih belum digilap rasanya. Bukan niat nak mempromosikan bakat muda ni tetapi rasanya bakatnya ni boleh bawa pergi jauh. Paling syok layan lagu Azura yang di instrumentalkan oleh budak ni.. layan video di bawah..


Serta satu video lain..


layan..haha

SERANGAN TENTERA MESIR KE ATAS PENYOKONG DR. MURSI - video inside


5 Julai 2013 - Dalam usaha untuk mengekang kebangkitan penyokong Presiden Mesir yang digulingkan Dr. Mursi,  pihak tentera yang dikawal oleh Perampas Kuasa telah melaksanakan tindakan yang kejam. Saksikanlah video di bawah....

 sumber : sini

POLITIK MUAFAKAT ISLAM-MELAYU


POLITIK MUAFAKAT ISLAM-MELAYU

Politik seringkali dilihat sebagai satu pertentangan. Mungkin benar. Satu pihak ingin mempertahankan jawatan, manakala satu pihak lagi ingin merebut kuasa tersebut. Atas asas itulah agaknya, maka berita politik seringkali dilihat dari perspektif pertentangan. Wartawan yang dididik di sekolah kewartawanan untuk melihat konflik sebagai ciri “berita” juga melihat politik dari kaca mata ini.

Di negara kita, sama seperti di negara-negara Komanwel lain, ada kerajaan dan ada pembangkang. Maka, kita diasuh sejak kecil untuk mempercayai bahawa salah satu tugas pembangkang ialah mengkritik kerajaan. Sehingga ada yang berkata sekiranya pembangkang tidak mengkritik kerajaan, ia bukan pembangkang yang baik.

Sistem dua parti di Amerika Syarikat bukan saja menyaksikan Republikan dan Demokrat saling bertukar jawatan ketua minoriti dan majoriti di Senat dan Dewan Perwakilan, tetapi juga kedua-dua parti tersebut cuba memenangi hati rakyat dengan membentuk muafakat bagi membolehkan sesuatu usul diluluskan. Masing-masing cuba mendapatkan sokongan satu sama lain melalui proses perundingan. Kehebatan seseorang ahli politik bukan diukur sejauh mana beliau kuat membangkang, tetapi berdasarkan kemampuannya bertolak-ansur dan bermuafakat.

Dalam proses membentuk muafakat itu, ada yang memberi dan mengambil (give and take). Seseorang anggota Kongres akan cuba membentuk satu “coalition” bukan saja dengan anggota partinya, tetapi juga dengan parti lawan.

Pendekatan sedemikian mewujudkan suasana menang-menang (win-win) untuk kelompok majoriti dan minoriti; sekaligus mengukuhkan keyakinan kepada kata-kata, “menang tidak menang semuanya, dan kalah tidak kalah semuanya.”

Inilah yang disebutkan sebagai “politik muafakat.”

Malangnya, di Malaysia politik muafakat dilihat sebagai sesuatu yang asing. Penyokong parti-parti politik disemai dengan kepercayaan bahawa bermaufakat itu tidak baik, terutama sekali bermuafakat dengan parti politik lawan.

Oleh itu, apabila Mursyidul Am PAS Dato’ Nik Aziz Nik Mat dilaporkan berbincang dengan Ahli Parlimen Gua Musang (BN), maka ia dilihat dengan pandangan yang cukup serong sehingga Nik Aziz kemudian membuat kenyataan menafikan pertemuan itu. Sebelum ini, laporan Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang dikatakan bertemu dengan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak juga dinafikan berkali-kali. Malah, bekas Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa dan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor Dato’ Hassan Ali juga dicerca kerana kononnya mereka berbincang dengan pemimpin-pemimpin UMNO.

Kita tidak tahu sejauh manakah benarnya laporan-laporan tersebut, namun apa yang pasti ialah dalam politik Malaysia, khususnya politik Islam-Melayu, perbincangan dengan lawan dilihat sebagai satu dosa besar.

Duduk bersama pun dianggap tidak boleh. Kisah beberapa orang pemimpin UMNO dan PAS makan malam bersama di Yang Dipertuan Agong menjadi isu besar. Malah, beberapa bulan lalu, gambar Anwar dan Tengku Razaleigh sedang minum di lobi Parlimen diangkat oleh sesetengah akhbar sebagai berita muka satu!

Sebaliknya, dalam politik Amerika Syarikat, kemampuan untuk berbincang dan menyakinkan lawan adalah merupakan satu aset politik. Malah, disebutkan bahawa salah satu ciri untuk menjadi pemimpin majoriti dan minoriti ialah kemampuan mereka membina muafakat dengan pemimpin parti lawan.

Mungkin sudah sampai masanya untuk kita menyeru pemimpin-pemimpin untuk beralih dari politik pertentangan kepada politik muafakat. Politik muafakat bukan bermaksud harus bersatu dalam wadah yang sama. Malah, secara strategiknya eloklah pemimpin-pemimpin politik Islam-Melayu terus bersaing dalam entiti yang berbeza. Namun, itu tidak bermaksud mereka tidak boleh membentuk muafakat, terutama sekali dalam hal-hal yang menyentuh kepentingan agama Islam dan bangsa Melayu.

Firman Allah swt, “Dan tolong menolonglah kamu dalam kebaikan dan taqwa, dan janganlah kamu tolong-menolong dalam perkara dosa dan permusuhan” (al-Maidah: 2).

Kata pepatah, bulat air kerana pembentung; bulat kata kerana muafakat.

Untuk membentuk muafakat, kedua-dua pihak harus duduk berbincang. Dari perbincangan itu, barulah boleh ditentukan agenda bersama. Selama mana kita berjiwa kecil dalam berpolitik, selama itulah kita akan melihat politik muafakat sebagai ancaman kepada survival politik kepartian.

Begitulah naifnya politik Islam-Melayu di negara ini!

sumber : sini

Apa salahnya semua ahli politik bekerjasama dengan niat untuk memajukan lagi negara Malaysia. Fikir-fikirkan...

Senarai Kabinet baharu

Senarai Kabinet baharu 


15/05/2013 6:47pm

Berikut adalah senarai Kabinet baharu seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Putrajaya sebentar tadi.

Perdana Menteri/Menteri Kewangan I:

Datuk Seri Najib Tun Razak

Timbalan Perdana Menteri/ Menteri Pelajaran I:

Tan Sri Muhyiddin Yassin

Menteri di Jabatan Perdana Menteri:

Datuk Seri Jamil Khir Baharom

Datuk Seri Abdul Wahid Omar

Datuk Seri Idris Jala

Tan Sri Joseph Kurup

Datuk Seri Shahidan Kassim

Nancy Shukri

Kementerian Pertahanan:

Menteri - Datuk Seri Hishamuddin Hussein Tun Hussein

Kementerian Kewangan:

Menteri II - Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah

Kementerian Pelajaran:

Menteri II - Datuk Seri Idris Jusoh

Kementerian Kerja Raya:

Menteri - Datuk Fadillah Yusof

Kementerian Pengangkutan (memangku):

Menteri - Datuk Seri Hishamuddin Hussein Tun Hussein

Kementerian Dalam Negeri:

Menteri - Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi

Kementerian Luar:

Menteri - Datuk Seri Anifah Aman

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan:

Menteri - Datuk Hassan Malek

Kementerian Antarabangsa dan Industri:

Menteri - Datuk Seri Mustapa Mohamed

Kementerian Komunikasi dan Multimedia:

Menteri - Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek

Kementerian Belia dan Sukan:

Menteri - Khairy Jamaluddin

Kementerian Sumber Manusia:

Menteri - Datuk Richard Riot Jaem

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah:

Menteri - Datuk Seri Mohd Shafie Apdal

Kementerian Kesihatan:

Menteri - Datuk Dr. S.Subramaniam

Kementerian Kesejahtreaan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan:

Menteri - Datuk Abdul Rahman Dahlan

Kementerian Wilayah Persekutuan:

Menteri - Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi:

Menteri - Datuk Seri Douglas Uggah Embas

Kementerian Tenaga,Teknologi Hijau dan Air:

Menteri - Datuk Seri Dr. Maximus Johnity Ongkili

Kementerian Pertanian:

Menteri - Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Kementerian Pelancongan :

Menteri - Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi:

Menteri - Datuk Dr. Ewon Ebin

Kementerian Sumber Asli Sumber Asli:

Menteri - Datuk Seri G. Palanivel

Kementerian Pembagunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat:

Menteri - Datuk Rohani Abdul Karim

sumber : kosmo


BRIM - Kesannya pada PRU13

Program BR1M, yang diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2012 Oktober lepas, memberikan bantuan kewangan RM500 kepada isi rumah berpendapatan RM3,000 sebulan dan ke bawah bagi meringankan beban rakyat berpendapatan rendah.

Ini adalah sifat keperihatinan DS Najib terhadap golongan rakyat berpendapatan rendah bagi membantu. Tidak pernah kerajaan BN oleh PM yang sebelum ini terfikir mahu beri bantuan ini.

Tun Mahathir mengaku bahawa cara ini popular. Majoriti rakyat suka. Mereka kata merasa juga mereka. Ditambah dengan bantuan RM100 bagi setiap anak yang bersekolah. Kalau ada 5 atau 7 anak maka bertambah lega ibu bapa.

Pemimpin bangkang kata ini rasuah cara BN mahu dapat kembali sokongan rakyat. Lim Guan Eng kata kalau Pakatan Rakyat memerintah BR1M akan tambah ke RM1000.

BR1M bukan rasuah sebab BN sebagai kerajaan yang diberi mandat telah membuat keputusan secara kolektif bantuan diberi. Ini skema untuk menolong rakyat yang memerlukan.

Kerajaan mahu tolong rakyat itu bukan rasuah. Soal rakyat mahu sokong kerajaan itu terpulang kepada budi bicara rakyat.

Kerajaan meluluskan bantuan kepada 4,206,572 penerima sehingga 15 April.

Mana yang tidak dapat boleh buat rayuan.

Seramai 331,615 pemohon membuat rayuan sehingga 15 April lepas dan daripada jumlah itu, sebanyak 281,443 rayuan diluluskan.

Tempoh rayuan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) masih dibuka sehingga 30 April, demikian menurut Kementerian Kewangan.

Kerajaan bersetuju menetapkan tarikh sah laku baucar BR1M adalah sehingga 15 Mei depan.

Kalau dibuat kajian persepsi adakah 4.2 juta penerima bantuan BR1M ini suka? Sudah tentu mereka suka.

Ada juga peristiwa-peristiwa menarik semasa majlis BR1M ini. Ada ahli keluarga yang terputus hubungan boleh berjumpa kembali. Anak bertemu emak, anak bertemu ayah, janda bertemu duda, macam-macam peristiwa yang 'touching'.

Ramai kawan-kawan lama boleh berjumpa. Wakil Rakyat boleh jumpa rakyat.
sumber : sini
p/s
Persoalannya, apakah kesannya pada keputusan pru13 lepas? Rasanya walaupun mungkin sekali setahun diberi tetapi sebenarnya memberi impak yang amat besar. 

SEMAK UPU 2013

Cara Semakan UPU 2013 (Keputusan Kemasukan IPTA UPU Online 2013)


Tarikh semakan keputusan UPU boleh dibuat pada 21 Mei 2013 & Semakan UPU 2013 boleh dibuat dengan melayari laman web:

http://upu.mohe.gov.my/

http://upu.mohe.gov.my/upu.php

Pasti ramai yang berdebar-debar bukan. Teringat pula kami saat-saat suatu ketika dahulu menunggu semakan keputusan UPU dahulu. Kepada adik-adik yang berjaya, tahniah pihak Berita Semasa ucapkan, manakala kepada yang tidak berjaya, jangan risau. Pintu ilmu masih lagi terbuka untuk adik-adik. Yang penting, sikap tidak putus asa dalam menimba ilmu itu sendiri.

E-Filling..Tarikh akhir adalah pada 15 mei 2013


KUALA LUMPUR, 27 April – Tarikh akhir untuk mengembalikan borang penyata cukai pendapatan bagi punca pendapatan bukan perniagaan (Borang BE) dan bayaran baki cukai kena dibayar melalui sistem e-Filing dilanjutkan sehingga 15 Mei ini.

Pegawai Perhubungan Awam Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Masrun Maslim berkata ini bagi menggalakkan lebih ramai orang menggunakan sistem elektronik itu yang lebih mudah dan cepat.

“Bagaimanapun, bagi mereka yang mengisi borang secara manual, tarikh akhir kekal pada Selasa ini dan kita galakkan mereka menghantar melalui pos di mana borang-borang itu akan diterima LHDN selewat-lewatnya 3 Mei,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini, Sabtu.

Ketika ditanya mengenai aduan orang ramai mengenai kesukaran menghantar borang penyata cukai secara manual, Masrun berkata setakat ini LHDN tidak menerima aduan sedemikian dan mengakui ia kes terpencil.

“Semakan kami di beberapa cawangan seperti di Cheras, Wangsa Maju dan Kota Baharu (Kelantan) masih menerima borang-borang itu. Ada kotak khas disediakan bagi mereka yang ingin menghantarnya,” katanya.

Beliau berkata LHDN sentiasa menggalakkan pembayar cukai mengisi borang melalui e-Filing kerana ia bukan sahaja dapat menjimatkan kos, malah memastikan keselamatan data sampai terus ke LHDN serta dapat memelihara alam sekitar dengan kurangnya penggunaan kertas.

Sehingga kini, Masrun berkata sebanyak 1.5 juta pelbagai borang penyata cukai pendapatan telah diterima melalui e-Filing berbanding 1.4 juta pada tempoh sama tahun lepas.

Sambutan terhadap e-Filing amat menggalakkan dengan ia merangkumi 70 peratus daripada jumlah borang penyata cukai pendapatan yang diterima pada tahun lepas, katanya.

Selain itu, cukai terlebih bayar juga boleh diproses dengan cepat bagi mereka yang menghantar borang taksiran melalui e-Filing.

“Justeru, kami menasihatkan kepada semua pembayar cukai yang melaksanakan tanggungjawab dengan menghantar borang pada saat akhir supaya beralih kepada kaedah e-Filing.

“Kami pasti masalah penghantaran borang lewat dari tarikh ditetapkan akan selesai kerana e-Filing ternyata mudah, tepat dan selamat,” katanya.

Menurut laman web LHDN, tarikh akhir permohonan baru pin untuk e-Filing melalui e-mel bagi penghantaran Borang BE ialah 30 April 2013.

ANALISIS PRU 2013 SABAH - PEMERHATI BEBAS

KOMPONEN BN Sabah yang terdiri tiga parti tempatan dan tiga parti kebangsaan yang terdiri daripada Umno, PBS, Upko, PBRS, LDP, MCA, Gerakan dan MIC. Daripada enam parti komponen parti itu, hanya Gerakan dan MIC tidak pernah bertanding di sebarang pilihanraya Sabah.

Sebagai Fakta, daripada tiga kompenan parti itu, empat parti iatu Upko, PBRS, Gerakan dan MIC, di mana presidennya pernah kalah dalam pilihanraya.

Presiden Upko dulu PDS Tan Sri Bernard Dampok pernah kalah pada tahun 1999 di kerusi Dun Moyog, demikian juga Tan Sri Joseph Kurup kalah di Parlimen Keningau. Sementara Presiden Gerakan dan MIC kalah pada PRU-2008.

Di antara komponen parti itu, MIC mendahului menerima tamparan tsunami politik tahun 2008, diikuiti MCA, sementara lain masih mengekalkan sokongan rakyat terhadapnya. Malah UPKO dan LDP mencapai kemenangan 100 peratus pada tahun 2008, bersamaan dengan Umno Sabah, walaupun Umno Semenanjung hampir menerima serangan tsunami politik.

Bagi berdepan PRU-13, pembahagaian kerusi antara komponen Bn mempertahankan status quo tahun 2008, kecuali untuk kerusi yang dikuasai SAPP, Parlimen Tawau, Parlimen Sepanggar, Dun Tanjong Papat Dun Elupora, Dun Luyang dan Dun Likas.

Pada Rabu, Presiden LDP Datuk VKLiew dipetik sebagai berkata, DUN Karamunting yang pada asalnya kerusi LDP, namun kerana DUNnya berpindah kapal ke parti Gerakan, akan tetap ditandingi parti itu, selain mendapat tambahan kerusi di Pantai barat, samada Dun Luyang atau Likas.

Pada PRU-12, hanya calon-calon daripada PBS menjadi liabilti apabila dua calonnya kalah, satu di peringkat Parlimen dan satu di peringkat Dun.Berdasarkan keadaan semasa, nampaknya beberapa komponen parti Bn Sabah akan kehilangan kerusi samada di peringkat Parlimen mahupun Dun, termasuk parti Umno.

Kerusi Umno yang dikatakan dalam keadaan bahaya adalah Dun Klias dan Parlimen Beaufort. Sementara bagi Upko adalah Parlimen Penampang,Dun Moyog dan Dun Kuala Penyu. MCA pula hanya Dun Kepayan, sementara PBS dijangka kehilangan DUN Api-Api, Dun Tanjong Aru, dan Dun Inanam, namun akan menang semula di Dun Sri Tanjung Tawau.

Sementara Gerakan yang pertama kali bertanding akan menang di Dun Tanjong Papat dan Dun Elopura, manakala LDP walaupun akan menghadapi saingan hebat, akan mampu mempertahankan Parlimen Sandakan, Merotai, Karamunting dan dalam keadaan 50:50 bagi Dun Tanjong Kapur, Kudat, dan mungkin gagal menang pada kerusi baru yang diperuntukan kepada parti itu.

Pada PRU-13 kali ini, Bn Sabah akan menyapu bersih kawasan Pantai Timur Sabah, termasuk pedalaman, kecuali Dun Tanjong Kapur, Kudat. Bn Sabah akan hanya kehilangan beberpa kerusi-kerusi di pantai Barat Sabah, terutama kawasan Bandar.

Kawasan yang sukar dimenangi BN adalah Parlimen Kota Kinabalu, Dun Luyang, Dun Api-Api, Dun Kepayan, Dun Tanjong Aru dan Dun Inanam, namun masih ada peluang bagi Parlimen Penampang, Parlimen Beaufort, Dun Klias, Dun Kuala Penyu, Dun Moyog dan Dun Likas.

Apapun, selepas PRU-13 nanti, BN Sabah akan membentuk kerajaan Negeri dengan kuasa 2/3 walaupun akan kehilangan beberapa kerusi. Di Peringkat Parlimen pula, Bn Sabah akan kehilangan 2-3 kerusi, dan maksima empat daripada 25 kerusi dipertandingkan.

Analisis ini, berdasarkan kepada trend pengundi kaum cina, dimana menurut beberapa penganalis politik, 80 peratus kaum itu condong kepada pembangkang.

p/s : Apa-apa pun boleh terjadi di saat-saat akhir. Usaha yang konsisten dan kuat dalam meraih undi rasanya akan membuahkan hasil kerana sekarang rakyat sudah semakin cerdik. Selamat mengundi semua.

DILIBAS DENGAN PARANG KERANA TIDAK DIBENARKAN MEMASANG BENDERA PARTI?

21 April 2013
KOTA BHARU - Akibat enggan membenarnya kedai makannya di pasang bendera parti politik, seorang peniaga menerima 18 jahitan akibat pahanya dilibas dengan parang oleh seorang lelaki di Kampung Ketil, Pengkalan Kubor, Tumpat pada Jumaat lepas.

Jurucakap Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan bagi Pilihan Raya Umum ke-13, Supt Che Mahazan Che Aik berkata kejadian berlaku kira-kira pukul 3 pagi ketika mangsa berada di kedai makannya di kawasan bebas cukai Pengkalan Kubor.

"Salah seorang daripada tiga suspek telah bertindak melibas parang yang terkena paha kiri mangsa. Motif dipercayai kerana mangsa enggan membenarkan premisnya dipasang bendera parti kerana dikatakan akan menjejaskan perniagaannya," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan di sini hari ini.

Che Mahazan berkata suspek tersebut yang berusia 28 tahun telah ditahabn sementara dua lagi yang telah dikenal pasti sedang diburu.

Kes disiasat di bawah Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan cedera dan Seksyen 596 Kanun Keseksaan kerana melakukan ugutan jenayah.

Sementara itu tiga laporan diterima di Pasir Puteh pada hari penamaan calon semalam.

Che Mahazan berkata salah satu kes melibatkan dua pelajar institusi pengajian tinggi swasta yang berusia 23 dan 25 tahun yang menyamar sebagai pemantau pilihan raya dan memasuki kawasan penamaan calon di Bilik Gerakan Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Puteh.

"Kedua-dua suspek memakai baju dan tag bertulisan pemantau pilihan raya yang tidak disahkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya. Bagaimanapun kedua-dua suspek telah dilepaskan dengan jaminan polis.

Dalam satu lagi kes, seorang lelaki berusia 37 tahun dilaporkan menggunakan kapal terbang kawalan jauh untuk mengibarkan sehelai bendera parti yang kapal terbang itu masuki kawasan pusat penamaan calon.

Beliau berkata pihaknya merampas alat kawalan serta kapal terbang itu dan juga bendera berkenaan.

Kedua-dua kes disiasat di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Che Mahazan berkata turut dilapor berlaku perbalahan di Selising apabila seorang suspek menyerang mangsanya dengan besi paip dan mengeluarkan kata-kata ugutan.

Kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana membuat ugutan jenayah dan melakukan khianat. - Bernama

SENARAI PENUH CALON BERTANDING PRU 2013 SABAH

KERUSI PARLIMEN

P. 167 KUDAT (4 penjuru)

SAPP - Mojurip Bin Diyun
PKR - Rahimah Binti Majid
BN - Datuk Abd Rahim Bin Bakri
STAR - Jutirim Bin Galibai Galabi


P. 168 KOTA MARUDU (4 penjuru)

STAR - Majamis Bin Timbong
BN - Johnity @ Maximus Bin Ongkili
SAPP - Yuntau Bin Kolod @ Kuntau Bin Kolod
PKR - Maijol Bin Mahap

P. 169 KOTA BELUD (5 penjuru)

STAR - Jalumin Bin Bayogoh
BEBAS - Lamsil Bin Amidsor
BN - Dato' Abdul Rahman Bin Dahlan
BEBAS - Kanul Bin Gindol
PKR - Isnaraissah Munirah BT. Majilis @ Fakharudy

P. 170 TUARAN (4 penjuru)

BEBAS - Erveana Ansari Ali
BN - Madius Bin Tangau
PKR - Mojilip Bin Bumburing @ Wilfred
STAR - Samin @ Jasmin Bin Dulin

P. 171 SEPANGGAR (4 penjuru)

SAPP - Chin Hon Kiong
STAR - Daniel John Jambun
DAP - Jeffrey Kumin @ John
BN - Datuk Jumat Bin Idris

P.172 KOTA KINABALU (3 penjuru)

BN – Chin Teck Ming
STAR – Michael Liew
DAP – Wong Sze Phin

P. 173 PUTATAN (4 penjuru)

DAP - Lee Han Kyun @ Joseph Lee
BN - Makin @ Markus Mojigoh
STAR - Awang Ahmad Shah
SAPP - Duli @ Dullie Bin Mari @ Marie

P.174 PENAMPANG (3 penjuru)

BN – Bernard Giluk Dompok
STAR – Melanie Annol
PKR – Darell Leiking


P. 175 PAPAR (3 penjuru)

STAR - Balon Bin Mujim
PKR - Mohammad Yahya @ Yahya Bin Lampong
BN - Datuk Rosnah Binti Hj Abd Rashid Shirlin

P. 176 KIMANIS (4 penjuru)

STAR - Lusin Bin Balangon
SAPP - Jamil Bin William Core
BN - Datuk Anifah Bin Aman
PKR - Jaafar Bin Ismail

P.177 BEAUFORT (3 penjuru)

BN – Datuk Azizah Mohd Dun
STAR – Guan Dee bin Koh Hoi
PKE – Datuk Lajim Ukin

P. 178 SIPITANG (3 penjuru)

BN - Datuk Sapawi Bin Amat Wasali
SAPP - Kamis Bin Daming
PKR - Ramle Bin Dua

P. 179 RANAU (4 penjuru)

PKR - Jonathan Bin Yasin
BEBAS - Yazid Bin Sahjinan
BN - Ewon Ebin
STAR - Julianah Binti Situn

P.180 KENINGAU (3 penjuru)

BN – Tan Sri Joseph Pairin Kitingan
STAR – Gapari bin Katingan @ Geoffrey Kitingan
PKR – Stephen Sandor

P. 181 - TENOM (5 penjuru)

SAPP - Jaineh Bin Juaya @ Jimmy Jawatah
STAR - Hasmin @ Azroy Bin Abdullah
BN - Datuk Raime Bin Unggi
PKR - Masdin Bin Tumas
KITA - Mutang @ Sylvester Bin Dawat

P.182 PENSIANGAN (4 penjuru)

BN – Tan Sri Joseph Kurup
STAR – Martin Tomy @ Tommy
PKR – Richard Sakian bin Gunting
Bebas – Fatimah binti Agitor @ Mohd Daud

P. 183 BELURAN (4 penjuru)

BN - Ronald Kiandee
STAR - Raimon Bin Lanjat
PKR - James Bin Miki
BEBAS - Datu Kamaruddin Bin Datu Mustapha

P. 184 LIBARAN (4 penjuru)

BN - Datuk Juslie Bin Ajirol
BEBAS - Sahar Bin Saka
PKR - Mohd Serman Bin Hassnar
STAR - Rosnah Binti Unsari

P. 185 BATU SAPI (3 penjuru)

BN - Tsen Thau Lin
STAR - Saiful Bahari Rashada Bin Ahmad
PAS - Hamza Bin A. Abdullah @ Hamzah

P.186 SANDAKAN

BN – Liew Vui Keong
DAP – Wong Tien Fatt

P.189 SEMPORNA (3 penjuru)

BN – Datuk Seri Mohd Safie Apdal
PKR – Zamree @ Mohd Suffian Abdul Habi
Bebas – Datu Badaruddin Tun Datu Mustapha

P.190 TAWAU (4 penjuru)

BN – Yap Kain Ching @ Mary Yap Ken Jin
SAPP – Datuk Dr Chua Soon Bui
PKR – Kong Hong Ming @ Kong Fo Min
Bebas – Ahmad bin Awang @ Madon

P.191 KALABAKAN (7 penjuru)

Bn – Datuk Abdul Ghapur Salleh
STAR – Malvine Reyes
PAS – Usman Madeaming
Bebas – Mohd bin Manuke
Bebas – Freedie Japat anak Simol
Bebas – Yahya Zainal
Bebas – Siamsir Borhan


KERUSI DEWAN UNDANGAN NEGERI

N01 BANGGI (5 penjuru)

BN – Abd Mijul Unaini
STAR – Datu Mohd Arifin Datu Abdul Salam
SAPP – Jae-Ly Medong
PKR – Datu Abdul Razak Datu Abdul Salam
Bebas – Mursalim Tanjul

N02 TANJONG KAPOR (6 penjuru)

BN – Datuk Teo Chee Kang
STAR – Hendiri @ Hendry bin Minar
BERSAMA – Zainal bin Nasiruddin
SAPP – Tsen Heng Chong @ Peter Tsen
PKR – Chin Chong Kui @ William Chin
Bebas – Alexandra @ Alexander Anthony

N03 PITAS (5 penjuru)

BN – Datuk Bolkiah bin Ismail
STAR – Maklin bin Masiau
PAS – Dausieh binti Queck @ Paraman
SAPP – Johnes @ Onis bin Piut
KITA – Awang Latip bin Abdul Salam

N04 MATUNGGONG (5 penjuru)

BN – Sarapin Magana
STAR – Marunsai Dawai
SAPP – Richard Jiun
PKR – Jelin Dasanap @ Jelani Hamdan
Bebas – Jolius Majawai

N05 TANDEK (4 penjuru)

BN – Lasiah Baranting @ Anita
STAR – Jebon Janaun
SAPP – Yapolai Kundapit @ Henry
PKR – Anthony Pilit @ Anthony Biri Mandiau

N06 TEMPASUK (4 penjuru)

BN – Datuk Musbah Jambli
STAR – Suwah Buleh @ Bulleh
SAPP – Abdul Malik Mohed
PAS – Laiman Ikin

N07 KADAMAIAN (4 penjuru)

BN – Timbon @ Herbert Langadan
STAR – Rubbin Guribah
SAPP – Peter Marajin @ Peter Marazing
PKR – Ukoh @ Jeremy bin Malajad @ Malazad

N08 USUKAN (3 penjuru)

BN – Datuk MD Salleh MD Said
STAR – Bakhruddin bin Ismail
PKR – Mustapha @ Mohd Yunus bin Sakmud

N09 TAMPARULI (5 penjuru)

BN – JAHID @ Noordin Jahim
STAR – Linggu @ Edward Bukut
SAPP – Stephan Gaimin
PKR – Mojilip Bumburing @ Wilfred
Bebas – James Ongkili Jr

N10 SULAMAN (3 penjuru)

BN – Datuk Hajiji bin Haji Noor
STAR – David bin Orok
PKR – Gulabdin @ Ghulabdin bin Enjih
Bebas – Ariffin bin Harith
Bebas – Ali Akbar bin Kawi

N11 KIULU (3 penjuru)

BN – Joniston Lumai @ Bangkuai
SAPP – Tindil Gonsobil
PKR – Rhodes Panilau

N12 KARAMBUNAI (5 penjuru)

BN – Datuk Jainab Ahmad
SAPP – Aziz Ibrahim
PKR – Muali Aching
Bebas – Ag Maidin Ag Apong
Bebas – Rano Susulan

N13 INANAM (3 penjuru)

BN – Joseph bin Paulus Lantip
SAPP – Enchin bin Majimbun @Eric
PKR – Roland Chia Ming Shen

N14 LIKAS (4 penjuru)

BN – Chin Shu Ying
STAR – Ho Cheong Tshun
SAPP – Yong Teck Lee
DAP – Wong Hong Jun

N15 API-API (5 penjuru)

BN – Yee Moh Chai
STAR – Felix Chong Kat Fah
SAPP – Wong Yit Ming
PKR – Liew Chin Jin
Bebas – Marcel Jude a/l MS Joseph

N16 LUYANG (4 penjuru)

BN – Shim Tshin Nyuk @ Agnes Shim
STAR – Jafery bin Jomion
SAPP – Chia Chui Ket
DAP – Hiew King Cheu

N17 TANJONG ARU (4 penjuru)

BN – Yong Oui Fah
STAR – Salleh Tiasi @ Tiaseh
SAPP – Yong We Kong
PAS – Hamid Ismail

N18 PETAGAS (3 penjuru)

BN – Datuk Yahyah @ Yahya bin Hussein @ Ag Husin
STAR – Awang Ahmad Sah
PKR – Mat Yunin @ Mohd Yunin bin Atin

N19 KAPAYAN (4 penjuru)

BN – Edward Khoo Keok Hai
STAR – Phillip Among @ Daniel Dell Fideus
DAP –Edwin @ Jack Bosi
SAPP – Chong Pit Fah

N20 MOYOG (4 penjuru)

BN – Datuk Philip Benedict Lasimbang
STAR – Bernard Lawrence Solibun
PKR – Terrence Alon Siambun
SAPP – Danim @ Aloysius bin Siap

N21 KAWANG (4 penjuru)

BN – Datuk Gulamhaidar @ Yusof Khan Bahadar
STAR – Akop Damsah @ Yakup Damsah
SAPP – Edward Dagul
PKR – Kefli @ Dzulkefli Safar

N22 PANTAI MANIS (4 penjuru)

BN – Datuk Abdul Rahim Ismail
STAR – Baharudin @ Baharuddin Nayan
SAPP – Norizal Mohd Noor
PKR – Fred Gabriel

N23 BONGAWAN (4 penjuru)

BN – Mohamad Alamin
STAR – Assim @ Hassim Matali
SAPP – Awang Talip Awang Bagul
PKR – Tan Sri Ibrahim Menudin

N24 MEMBAKUT (4 penjuru)

BN – Datuk Mohd Arifin bin Mohd Arif
STAR – Jaapar bin Ag Gador
SAPP – Banjimin Ondoi
PKR – Narawi @ Sinar bin Ahmad

N25 KLIAS (4 penjuru)

BN – Isnin binAliasnih @ Liasnih
STAR – Aliapa bin Osman
SAPP – Mohd Sanusi bin Taripin
PKR – Datuk Lajim Ukin

N26 KUALA PENYU (5 penjuru)

BN – Limus Jury
STAR – Ining Sinten @ Alexander Sintin
PKR – Johan @ Christopher O.T. Ghani
Bebas – Jusbian Kenneth
Bebas – MD Tajuddin MD Walli

N27 LUMADAN (6 penjuru)

BN – Datuk Kamarlin Ombi
STAR – Mohd Jaafar Ibrahim
SAPP – Jamain Sarudin
PKR – Abdul Rahman MD Yakub
Bebas – Rapahi Edris
Bebas – Saudi Suhaili

N28 SINDUMIN (4 penjuru)

BN – Ahmad Bujang
STAR – Semion @ Fred Semion Sakai
SAPP – Made @ Hamdi Sidik
PKR – Harunsah Ibrahim

N29 KUNDASANG (6 penjuru)

BN – Joachim Gunsalam
STAR – Jain Sauting
SAPP – Japiril bin Suhaimin
PKR – Satiol bin Indong
Bebas – Cleftus Stephen Spine
Bebas – Sam bin Hondou

N30 KARANAAN (4 penjuru)

BN – Datuk Masidi bin Manjun @ Masdi
STAR – Jalibin bin Paidi
PKR – Muhiddin @ Mohd Anas bin Yusin
Bebas – Mat Jaili bin Samat

N31 PAGINATAN (4 penjuru)

BN – Datuk Siringan Bin Gubat @ Aliance
STAR – Pedderin @ Feddrin Tuliang @ Tuling
PKR – Amru Abd Kadir
Bebas – Yazid Sahjinan

N32 TAMBUNAN (5 penjuru)

BN – Joseph Pairin Kitingan
STAR – Nestor Joannes
PKR – Wilfren Win Ponil
Bebas – Koh Kui Tze @ Francis Koh Kui Tze
Bebas – Justin Yonsoding

N33 BINGKOR (4 penjuru)

BN – Kennedy Jie John @ Kenn
STAR – Gapari Katingan @ Geoffery Kitingan
PKR – Ahmad Shah Hussein Tambakau
Bebas – Ricky @ Roland Sedomon

N34 LIAWAN (5 penjuru)

BN – Datuk Sapin @ Sairin Karano @ Karno
STAR – Nicholas James Guntobon
SAPP – Payket Yadiloh @ Jahari Tahir
PKR – Paul Bunsu Gitang @ Paul Gitang
Bebas – Nusleh Madarak

N35 MELALAP (3 penjuru)

BN – Radin Malleh
SAPP – Roger Stimin
DAP – Noorita Sual

N36 KEMABONG (4 penjuru)

BN – Datuk Rubin Balang
STAR – Tay Jin Kiong @ Alfred
SAPP – William Ensor Tingkalor
PKR – Biou Suyan

N37 SOOK (4 penjuru)

BN – Ellron Angin
STAR – Kustin Ladi
PKR – Liberty @ Alibi Lopog
Bebas – Rusayidi Abdullah

N38 NABAWAN (5 penjuru)

BN – Bobbey Ah Fang Suan
STAR – George Eram @ George Iram
BERSAMA – Sidum Manjin
PKR – Raymond Ahuar
Bebas – Fatimah Agitor @ Mohd Daud

N39 SUGUT (5 penjuru)

BN – Datuk James Ratib
STAR – Masiawan Kunching
PKR – Pagrios @ Petrus Zabang
Bebas – Datu Kamaruddin Datu Mustapha
Bebas – Abdul Rahman Atang

N40 LABUK (3 penjuru)

BN – Metah @ Michael Asang
STAR – Pinus Gondili
PKR – Tang Yung Hi @ Tan Yong Gee

N41 GUM-GUM (3 penjuru)

BN – Datuk Zakaria Edris
STAR – Hassan Hami @ Hamid
PKR – Ahmad Thamrin @ Tamrin Mohd Jaini

N42 SUNGAI SIBUGA (5 penjuru)

BN – Datuk Seri Musa Aman
STAR – Mohd Roslan Yussof
SAPP – A.M. Jafar @ Damaid Juana
PKR – Irwanshah Mustapha Ahmad
Bebas – Mohd Arshad Abdul

N43 SEKONG (5 penjuru)

BN – Datuk Samsudin Yahya
STAR – Ahmad Ibrahin
SAPP – Awang @ Abdul Nasip Othman
PKR – Musah Ghani
Bebas – Datuk Ilahan Datu Amilbangsa

N44 KARAMUNTING (3 penjuru)

BN – Charles O Pang Su Pin
SAPP – Yong Vui Min
DAP – Chong Ket Kiun

N45 ELOPURA (3 penjuru)

BN – Au Kam Wah
SAPP – Liau Fook Kong
DAP – Hiew Vun Zin

N46 TANJONG PAPAT (3 penjuru)

BN – Raymond Tan Shu Kiah
SAPP – Ken Yong Chie Man
DAP – Frankie Poon

N47 KUAMUT (3 penjuru)

BN – Masiung Banah
STAR – Edward Podok
PKR – Mustapa Datuk Tambuyong

N48 SUKAU (4 penjuru)

BN – Datuk Saddi Abdu Rahman
STAR – Juhori Paritai
SAPP – Aprin Musin
PAS – Ahdah Sulaiman

N49 TUNGKU (5 penjuru)

BN – Datuk Mohd Suhaili bin Said
STAR – Johan bin Nul
SAPP – Datul Shuaib bin Dato Mutalib
PKR – Johani bin Abd Halim
Bebas – Tsen Yun Fah @ Mohd Azlan Tsen Abdullah

N50 LAHAD DATU (4 penjuru)

BN – Dato Mohammad Yusof bin Apdal
STAR – Ariffin bin Hamid
SAPP – Aliandu bin Enjil
PKR – Hamid Awong @ Abdul Hamid Awong

N51 KUNAK (6 penjuru)

BN – Datuk Nilwan bin Kabang
STAR – Valentine @ Rengers Sebastian
PAS – Kasman bin Karate
Bebas – Hussein bin Ibnu Hassan
Bebas – Abdul Sattal bin Shariee
Bebas – Sharif Shamsuddin bin Sharif Sagaf

N52 SULABAYAN (7 penjuru)

BN – Datuk Jaujan
BERSAMA – Hasaman Sagaran
PKR – Hermeny Murgal
Bebas – Julkalani Abd Rahman
Bebas – Hussein Mumakil
Bebas – Mamat Barhana
Bebas – Ghazalie Pg Hindi @ Abdul Ghani

N53 SENALLANG (5 penjuru)

BN – Datuk Nasir Tun Sakaran
PKR – Mohd Amin Abdul Mem
Bebas – Datuk Badaruddin Tun Mustapha
Bebas – Abdul Manang Hatib Lawari @ Osman
Bebas – Abdul Karim Talip

N54 BUGAYA (6 penjuru)

BN – Datuk Ramlee Marahaban
PAS – Hasai Tudai
Bebas – Abdul Hussin Kiamsin
Bebas – Atal Muhammad KK Abd Menang
Bebas – Alimin Budin
Bebas – Abdullah Sani Abdul Salleh

N55 BALUNG (4 penjuru)

BN – Datuk Syed Abas Syed Ali
SAPP – Abdul Hamid Mohamad Noor
PKR – Frank Salazar @ Franco
Bebas – Abdillah Timbasal

N56 APAS (4 penjuru)

BN – Datuk Tawfiq bin Abu Bakar Titingan
STAR – Chok Yit Min
SAPP – Tahir bin Dahu
PKR – Alizaman bin Jijurahman

N57 SRI TANJONG (3 penjuru)

BN – Fung Len Fui
STAR – Olivia Chong Oi Yun
SAPP – Yong Ah Poh

N58 MEROTAI (6 penjuru)

BN – Datuk Pang Yuk Ming
SAPP – Ho Shau Vui
PAS – Ahmad Dullah
Bebas – Mohd bin Manuke
Bebas – Rita Rudiansah Abu Bakar
Bebas – Datuk Chin Chee Syn


N59 TANJONG BATU

BN – Datuk Hamisa Samat
PAS – Fatmawaty Mohd Yusuf

N60 SEBATIK (4 penjuru)
BN – Abd Muis Picho
STAR – Mohammad Jeffry Rosman
PAS – Daud Jalaluddin
Bebas – Mohamad Yusup Lewah

p/s - Pilihan di tangan Rakyat Sabah, ayuh pilih yang terbaik.

PKR VS PAS?

PKR dan PAS akan berentap antara satu sama lain dalam perebutan kerusi Parlimen Labuan dan DUN Sungai Acheh.

Di Labuan, PKR mencalonkan Ibrahim Menudin manakala PAS meletakkan Hadnan Mohamad.

Mereka akan berdepan dengan pendatang baru Rosman Isli dari Umno. Pada 2008, kerusi itu dimenangi oleh Yusof Mahal dari Umno dengan majoriti yang besar.

Star Online melaporkan Ibrahim sebagai berkata tiada kompromi dan mereka akan berentap antara satu sama lain.

Katanya, mereka tidak boleh menarik diri kerana sudah memfailkan kertas pencalonan dan jika berbuat demikian, akan hilang wang deposit.

Ibrahim, merupakan salah seorang rekrut baru PKR dengan latar belakang korporat, yang juga bertanding kerusi DUN Bongowan di bawah Parlimen Kimanis.

Di Pulau Pinang, PKR dan PAS akan bertembung di Sungai Acheh.

PKR meletakkan Badrul Hisham Shaharin yang lebih dikenali sebagai ChuguBard manakala PAS meletakkan Mohd Yusni Mat Piah.

Kerusi itu disandang oleh Mahmud Zakaria dari Umno, yang menang pada 2008 dengan majoriti nipis 250 undi.

SUMBER : malaysiakini

SENARAI PENUH CALON PKR PRU13 SABAH

Calon Kerusi Parlimen;


P167 Kudat: Rahimah Binti Majid
P168 Kota Marudu: Datuk Maijul Mahap
P169 Kota Belud: Isnaraissah Munirah Binti Majlid @ Fakharudy
P170 Tuaran: Datuk Seri Pangima Mojilip Bin Bumburing @ Wilfred
P174 Penampang: Ignatius Dorrel Leiking
P175 Papar: Datuk Mohammad Yahya @ Yahya Bim Lampong
P176 Kimanis: Jaafar Bin Ismail
P177 Beaufort: Datuk Seri Panglima Lajim Ukin
P178 Sipitang: Ramlee Bin Dua @ Ramli Dua Lee
P179 Ranau: Jonathan Bin Yasin
P180 Keningau: Stephen Sandor
P181 Tenom: Masdin Bin Tumas
P182 Pensiangan: Datuk Seri Dr Richard Sakian Bin Gunting
P183 Beluran: James Miki
P184 Libaran: Mohd Serman Bin Hassnar
P187 Kinabatangan: Mustapa Bin Datu Tambuyong
P188 Silam: Dr Badrulamin Bin Bahron
P189 Semporna: Dr Zamree @ Mohd Suffian Bin Abdul Habi
P190 Tawau: Datuk Kong Hong Ming @ Kong Fo Min

Calon manakala bagi kerusi Dewan Undangan Negeri pula:

N01 Banggi: Datu Abdul Razak Bin Datu Abdul Salam
N02 Tanjong Kapor: Chin Chung Kui @ William Chin
N04 Matunggong: Jelin Bin Dasanap @ Jelani Bin Hamdan
N05 Tandek: Andonny Pilit @ Anthony Biri Mandiau
N07 Kadamaian: Uloh @ Jeremmy Bin Majalad @ Malazad
N08 Usukan: Ir Mustafa Sa’mud
N09 Tamparuli: Datuk Seri Panglima Mojilip Bin Bumburing @ Wilfred
N10 Sulaman: Mukhtar
N11 Kiulu: Rhodes Bin Panilau
N12 Karambunai: Muali Bin Aching
N13 Inanam: Roland Chia Ming Shen
N15 Api-Api: Liew Chin Jin
N18 Petagas: Mat Yunin @ Mohd Yunin Bin Atin
N20 Moyog: Terrence Siambun
N21 Kawang: Kefli @ Dzulkefli Bin Safar
N22 Pantai Manis: Fred Bin Gabriel
N23 Bongawan: Tan Ser Ibrahim Menudin
N24 Membakut: Narawi @ Sinar Bin Ahmad
N25 Klias: Datuk Seru Lajim Bin Ukin
N26 Kuala Penyu: Datuk Johan @ Christopher Bin OT Ghani
N27 Lumadan: Ustaz Abdul Rahman Yaakob
N28 Sindumin: Harunsah Bin Ibrahim
N29 Kundasang: Satiol Bin Indong
N30 Karanaan: Datuk Dr Muhiddin @ Mohd Anas Bin Yusin
N31 Paginatan: Amru Bin Abd Kadir
N32 Tambunan: Wilfred Win Bin Ponil
N33 Bingkor: Dato Ahmad Shah Tambakau
N34 Liawan: Paul Gitang
N36 Kemadong: Biou Suyan
N37 Sook: Liberty Lopog
N38 Nabawan: Raymond Bin Ahuar
N39 Sugut Petrus Zabang
N40 Labuk: Datuk Tan Yong Gee
N41 Gum-Gum: Ahmad Thamrin @ Thamrin Bin Mohd Jaini
N42 Sungai Sibuga: Irwansyhah Bin Mustafa
N43 Sekong: Musah Bin Ghani
N47 Kuamut: Benson Ingam
N49 Tungku: Johani Bin Abd Halim
N50 Lahad Datu: Dr Hamid Awong @ Abdul Hamid Awong
N52 Sulabayan: Hermeny Bin Murgal
N53 Senallang: Mohd Amin Bin Abdul Mem
N55 Balung: Frank Salazar @ Franco
N56 Apas: Alizaman Bin Jijurahman

SENARAI PENUH CALON BN SABAH PRU 2013

Senarai Calon PRU13 DUN Negeri Sabah

Calon PRU13 BN (Pilihanraya N1) – Datuk Abdul Mijul Unaini (DUN Banggi)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya N2) – Datuk Teo Chee Kang (DUN Tangjong Kapor)
Calon PRU13 (Pilihanraya N3) – Datuk Bolkiah Ismail (DUN Pitas)
Calon PRU13 (Pilihanraya N4) – Sarapin Magana (DUN Matunggong)
Calon PRU13 (Pilihanraya N5) – Anita Branting (DUN Tandek)
Calon PRU13 (Pilihanraya N6) – Datuk Musbah Jamli (DUN Tempasuk)
Calon PRU13 (Pilihanraya N7) – Datuk Herbert Timbun Lagadan (DUN Kedamaian)
Calon PRU13 (Pilihanraya N8) – Datuk Seri Mohd Salleh Said (DUN Usukan)
Calon PRU13 (Pilihanraya N10) – Datuk Hajiji Noor (DUN Sulaman)
Calon PRU13 (Parlimen N11) – Datuk Louis Rampas (DUN Kiulu)
Calon PRU13 (Pilihanraya N12) – Datuk Jainab Ahmad (DUN Karambunai)
Calon PRU13 (Pilihanraya N13) – Datuk Johny Goh Chin Lok (DUN Inanam)
Calon PRU13 (Pilihanraya N14) – Chin Shu Ying (DUN Likas)
Calon PRU13 (Pilihanraya N15) – Datuk Dr Yee Moh Chai (DUN Api-Api)
Calon PRU13 (Pilihanraya N16) – Datuk Shim Tshin Nyuk@Agnes Shim (DUN Luyang)
Calon PRU13 (Pilihanraya N17) – Datuk Edward Yong Oui Fah (DUN Tanjung Aru)
Calon PRU13 (Pilihanraya N18) – Datuk Yahya Hussin (DUN Petagas)
Calon PRU13 (Pilihanraya N19) – Datuk Edward Khoo Keok Hai (DUN Kepayang)
Calon PRU13 (Pilihanraya N20) – Datuk Philip Benedict Lasimbang (DUN Moyog)
Calon PRU13 (Pilihanraya N21) – Datuk Ghulam Haidar Khan (DUN Kawang)
Calon PRU13 (Pilihanraya N22) – Datuk Abdul Rahim Ismail (DUN Pantai Manis)
Calon PRU13 (Pilihanraya N23) – Mohamad Alamin (DUN Bongawan)
Calon PRU13 (Pilihanraya N24) – Datuk Mohd Arifin Mohd Arif (DUN Membakut)
Calon PRU13 (Pilihanraya N25) – Isnin Aliasnih (DUN Klias)
Calon PRU13 (Pilihanraya N26) – Limus Jury (DUN Kuala Penyu)
Calon PRU13 (Pilihanraya N27) – Datuk Kamarlin Ombi (DUN Lumadan)
Calon PRU13 (Pilihanraya N28) – Ahmad Bujang (DUN Sindumin)
Calon PRU13 (Pilihanraya N29) – Datuk Dr Joachim Gunsalam (DUN Kundasang)
Calon PRU13 (Pilihanraya N30) – Datuk Masidi Manjun (DUN Karanaan)
Calon PRU13 (Pilihanraya N31) – Datuk Siringan Gubat (DUN Paginatan)
Calon PRU13 (Pilihanraya N32) – Tan Sri Joseph Pairin Kitingan (DUN Tambunan)
Calon PRU13 (Pilihanraya N33) – Kennedy Jie John @ Kenn (DUN Bingkor)
Calon PRU13 (Pilihanraya N34) – Datuk Sairin Karno (DUN Liawan)
Calon PRU13 (Pilihanraya N35) – Daruk Radin Malleh (DUN Melalap)
Calon PRU13 (Pilihanraya N36) – Datuk Rubin Balang (DUN Kemabong)
Calon PRU13 (Pilihanraya N37) – Datuk Ellron Angin (DUN Sook)
Calon PRU13 (Pilihanraya N38) – Datuk Bobbey Ah Fang Suan (DUN Nabawan)
Calon PRU13 (Pilihanraya N39) – Datuk James Ratib (DUN Sugut)
Calon PRU13 (Pilihanraya N40) – Datuk Michael Asang (DUN Labuk)
Calon PRU13 (Pilihanraya N41) – Datuk Zakarian Edris (DUN Gum-Gum)
Calon PRU13 (Pilihanraya N42) – Datuk Seri Musa Aman (DUN Sungai Sibuga)
Calon PRU13 (Pilihanraya N43) – Datuk Samsuddin Yahya (DUN Sekong)
Calon PRU13 (Pilihanraya N44) – Charles Pang (DUN Karamunting)
Calon PRU13 (Pilihanraya N45) – Au Kam Wah (DUN Elopura)
Calon PRU13 (Pilihanraya N46) – Datuk Raymond Tan Shu Kiah (DUN Tanjong Papat)
Calon PRU13 (Pilihanraya N47) – Masiung Banah (DUN Kuamut)
Calon PRU13 (Pilihanraya N48) – Datuk Saddi Abdul Rahman (DUN Sukau)
Calon PRU13 (Pilihanraya N49) – Datuk Suhaili Said (DUN Tungku)
Calon PRU13 (Pilihanraya N50) – Datuk Mohd Yusof Apdal ( DUN Lahad Datu)
Calon PRU13 (Pilihanraya N51) – Datuk Nilwan Kabang (DUN Kunak)
Calon PRU13 (Pilihanraya N52) – Datuk Jaujan Sambakong (DUN Sulabayan)
Calon PRU13 (Pilihanraya N53) – Datuk Nasir Sakaran (DUN Senallang)
Calon PRU13 (Pilihanraya N54) – Datuk Ramlee Marahaban (DUN Bugaya)
Calon PRU13 (Pilihanraya N55) – Datuk Syed Abbas Syed Ali ( DUN Balung)
Calon PRU13 (Pilihanraya N56) – Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan (DUN Apas)
Calon PRU13 (Pilihanraya N57) – Fung Len Fui (DUN Sri Tanjong)
Calon PRU13 (Pilihanraya N58) – Datuk Pang Yuk Ming (DUN Merotai)
Calon PRU13 (Pilihanraya N59) – Datuk Hamisa Samat (DUN Tanjong Batu)
Calon PRU13 (Pilihanraya N60) – Datuk Muis Picho (DUN Sebatik)

Senarai Calon PRU13 Parlimen Negeri Sabah

Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 167) – Datuk Abdul Rahim Bakri (Parlimen Kudat)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 168) – Datuk Seri Dr Maximus Johnity Ongkili (Parlimen Kota Marudu)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 169) – Datuk Abdul Rahman Dahlan (Parlimen Kota Belud)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 170) – Datuk Madius Tangau (Parlimen Tuaran)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 171) – Datuk Jumat Idris (Parlimen Sepanggar)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 172) – Chin Tek Ming (Parlimen Kota Kinabalu)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 173) – Dr Makin @ Marcus Mojigoh (Parlimen Putatan)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 174) – Tan Sri Bernard Giluk Dompok (Parlimen Penampang)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 175) – Datuk Rosnah Abdul Shirlin (Parlimen Papar)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 176) – Datuk Seri Anifah Aman (Parlimen Kimanis)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 177) – Datuk Azizah Mohd Dun (Parlimen Beaufort)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 178) – Datuk Sapawi Ahmad (Parlimen Sipitang)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 179) – Datuk Ewon Ebin (Parlimen Ranau)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 180) – Tan Sri Joseph Pairin Kitingan (Parlimen Keningau)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 181) – Datuk Raime Unggi (Parlimen Tenom)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 182) – Tan Sri Joseph Kurup (Parlimen Pensiangan)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 183) – Datuk Ronald Kiandee (Parlimen Beluran)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 184) – Datuk Juslie Ajirol (Parlimen Libaran)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 185) – Datin Linda Tsen Thau Lin (Parliman Batu Sapi)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 186) – Datuk Lieu Vui Keong (Parlimen Sandakan)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 187) – Datuk Bung Mokhatar Radin (Parlimen Kinabatangan)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 188) – Datuk Datu Nasrun Datu Mansur (Parlimen Silam)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 189) – Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (Parlimen Semporna)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 190) – Datuk Mary Yap Kain Ching (Parlimen Tawau)
Calon PRU13 BN (Pilihanraya P 191) – Datuk Abdul Ghapur Salleh (Parlimen Kalabakan)

Amaran- kesan penggunaan minyak masak berulang kali

Amaran! Jangan Gunakan Minyak Masak Berulang-Ulang Kali. Kesannya.... | Pusat Racun Negara baru-baru ini memberi amaran bahawa minyak masak yang digunakan berulang kali boleh menyebabkan hipertensi, merosakkan hati dan meningkatkan risiko kanser.

Pakar runding Pusat Racun Negara, Dr T.Jayabalan berkata, minyak masak tidak sepatutnya digunakan lebih dari sekali.

Apabila digunakan berulang kali, tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.

Kebanyakan kita tidak membuang minyak yang telah digunakan dan di dalam bekas untuk digunakan sekali lagi sebelum dibuang.

Selain itu Pertubuhan Kajian dan Pembangunan Kualiti Makanan Universiti Kebangsaan Malaysia, yang telah menjalankan ujian ke atas 19 jenama minyak masak mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati apabila menggunakan minyak masak dalam peket 1kg

Kebanyakan minyak dalam peket 1 kg ini tidak sihat mengikut piawaian yang ditetapkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia.
Sebagai langkah selamat, gunakan minyak yang mendapat pengesahan dari SIRIM sahaja.

Selain daripada itu, elakkan dari membeli minyak yang tidak dapat dipastikan pengeluarnya walaupun harganya adalah lebih murah. Ia biasa digunakan oleh segelintir peniaga jalanan dan pengusaha restoran bagi menjimatkan kos perniagaan.

Fenomena ini akan menyebabkan pengguna lebih terdedah kepada risiko untuk memakan minyak yang telah dikitar semula.

Bagi mengelakkan kemudaratan kesihatan, para pengguna mestilah meninggalkan tabiat makan di luar dengan memasak sendiri makanan. Selain itu, dengan cara ini, bukan sahaja dapat menjamin kesihatan tubuh dan minda, malah perkara utama yang tidak perlu dipertikaikan lagi adalah makanan yang dinikmati dijamin berkualiti dan halal.

Rumusannya, mana-mana minyak masak boleh digunakan selagi ada label SIRIM untuk menjamin kesihatan kita. Dan elakkan dari membeli dan makan makanan dari luar, yang status makanan yang dihidangkan tidak diketahui asal usul nya.
sumber : sini

Catatan Popular